Lavanta Yağının Faydaları: Cilde, Saça ve Sağlığa Faydaları

Lavanta yağının faydaları arasında stresi ve kaygıyı azaltma, sinir gerginliğini ortadan kaldırma, ağrıyı hafifletme, saç derisini ve cildi dezenfekte etme, akneyi önleme, kan dolaşımını arttırma ve solunum problemlerini tedavi etme yeteneği bulunmaktadır. Lavanta yağı aromaterapide yaygın olarak kullanılır ve doğal bir uyku yardımcısı olarak çalışır. Güçlü antibakteriyel doğası onu harika bir ev temizleyici ve deodorantı yapar. İşte, lavanta yağının faydaları …

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta yağı, lavanta bitkisinin çiçeklerinden (Lavandula angustifolia), özellikle buhar damıtma yoluyla elde edilir. Lavanta çiçekleri sakinleştirici kokuları ile bilinir ve yüzyıllarca kullanılmıştır. Lavantaların Latince adı “yıkamak” anlamına gelen Lavare’dir. Bunun nedeni lavanta çiçekleri ve lavanta esansiyel yağının, eskiden beri Romalılar, Persler, Yunanlılar ve Mısırlılar tarafından banyo katkı maddesi ve parfüm olarak kullanılmasıdır.

Lavanta yağı saf yağdır ve seyreltilebilen ve genellikle parfüm olarak satılan bazı ticari lavanta yağlarından farklıdır. Lavanta parfümü ve vücut spreyleri, taze ve bitkisel kokuları nedeniyle popülerdir. Öte yandan, saf lavanta esansiyel yağı, aromaterapi yağı gibi çeşitli şekillerde, jellerde, infüzyonlarda, losyonlarda, sabunlarda, bebek ürünlerinde ve mumlarda sıklıkla kullanılır. Ayrıca çay, limonata, şurup, aromatik içecekler ve pişmiş yemekler yapmak için de kullanılır.

Lavanta Yağının Faydaları ve Kullanımı

lavanta-yaginin-faydalari

Lavanta esansiyel yağının güçlü sağlık yararları şunlardır:

Lavanta Yağı Yara İyileşmesini Teşvik Ediyor

Lavanta yağı, küçük kesikler, çürükler ve yanıkların tedavisinde yardımcı olması için eldeki mükemmel bir esansiyel yağdır. BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan 2016 çalışmasına göre, lavanta yağı, kollajen sentezini artırır ve cilt dokularını iyileştirir. Kan dolaşımını ve iyileşmeyi arttırmak için sadece morarmış bölgeye veya yanıklara birkaç damla lavanta esansiyel yağı sürün. Ayrıca cilt tahrişlerini, tıraş bıçağı kesiğini ve güneş yanığını yatıştırmak için de kullanılabilir.

Lavanta Yağının Nöroprotektif Etkisi

Beyin Araştırmalarında (Şubat 2014) yayınlanan bir araştırma, lavanta yağının beyin ödemini azaltma ve beyin iskemisinden etkilenen insanlarda fonksiyonel yeteneği artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Lavanta, tıbbi özellikleri nedeniyle geleneksel olarak birçok kozmetik ve tedavi edici uygulamada kullanılmasına rağmen, bu çalışma lavanta yağının güçlü nöroprotektif özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır. Ayrıca, bu yağ vücuttaki antioksidan kapasiteyi artırmaya yardımcı olur ve oksidatif stresi önler.

Lavanta Yağı Stres ve Kaygıyı Giderir

Şakaklarınıza birkaç damla lavanta yağı uygulamak, migren, baş ağrısı, depresyon, sinir gerginliği ve duygusal stresin tedavisinde yardımcı olabilir. Ayrıca, sinir yorgunluğunu ve huzursuzluğu azaltmak için banyo suyunuza birkaç damla lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Bunun nedeni lavanta esansiyel yağında bulunan linalol ve linalil asetat gibi terpenoidlerin güçlü anksiyolitik yeteneklere sahip olmasıdır.

Batı Sağlık Bilimleri Üniversitesi, California tarafından yapılan 2018 tarihli bir araştırma, lavanta yağının kaygı sorunları için mükemmel bir tonik olabileceğini gösteriyor. Yapılan birçok çalışma lavanta preparatlarının oral yoldan uygulanmasının kaygıyı azalttığını göstermektedir. İngiltere’deki Newcastle ve Northumbria Üniversiteleri Şifalı Bitki Araştırma Merkezi’nden Dr. Nicolette Perry, araştırma makalesinde, aromaterapinin kronik ağrı, endişe ve uykusuzluğu yönetmeye yardımcı olduğunu doğruladı.

Lavanta Yağı Solunum Bozukluklarına Yardımcı Olur

Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonu, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, gırtlak, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum problemlerinde kullanılır. Bir aromaterapi esansiyel yağı difüzörüne yerleştirilebilir veya alternatif olarak, boyun, göğüs ve sırt derisine topikal olarak uygulanabilir. Ayrıca soğuk algınlığı ve öksürük için yaygın olarak kullanılan birçok buharlaştırıcıya ve inhalatöre eklenir. Lavanta esansiyel yağının uyarıcı doğası da balgamı gevşetebilir ve solunum koşullarıyla ilişkili tıkanıklığı giderebilir, böylece iyileşme sürecini hızlandırabilir ve vücudun balgam ve diğer istenmeyen maddeleri doğal olarak ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir. Lavanta esansiyel yağının buharı ayrıca solunum yolu enfeksiyonları ile savaşabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Lavanta Yağı Uykuyu Teşvik Eder

Lavanta yağı uykuyu tetikler ve sıklıkla uykusuzluk için alternatif bir tedavi olarak kullanılır. Kokulu yağın birkaç damlasını avucunuza koyun ve yastık kılıfınıza ve çarşaflara sürün. İyi bir gece uykusu sağlayacaktır. Bir araştırmacı ekibi, lavanta aromaterapinin 45-55 yaşları arasındaki Tayvan’daki 67 kadına etkilerini inceledi. Gönüllüler, uyku kalitesinde önemli bir gelişme ve parasempatik modülasyonda bir artış ile kalp atış hızı değişkenliğinin kalıcı bir pozitif etkisi olduğunu gösterdi.

Lavanta Yağının Anti Bakteriyel Özellikleri

Lavanta yağının düzenli olarak kullanılması, çeşitli hastalıklara karşı direnç sağlar. Lavanta, 20. yüzyıldaki ilk araştırmalara göre, vücudu tifo ve difteri gibi nadir hastalıklara karşı savunmak için mükemmel kılan antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.

Lavanta Yağının Cilde Faydaları

Dermatologlara göre, lavanta esansiyel yağı, sivilce tedavisinde en faydalı yağlardan biridir; bu, ergenlik dönemine girerken öncelikle gençleri etkileyen, aynı zamanda yetişkinleri de etkileyen rahatsız edic bir durumdur. Antibakteriyel ve terapötik özellikleri, Viyana Üniversitesi Klinik Eczacılık ve Teşhis Bölümünden Dr. Gerhard Buchbayer tarafından doğrulandı.

Saf lavanta yağı, ilk akne enfeksiyonuna neden olan bakterileri inhibe eder, hormonal manipülasyon ile sebumun aşırı atılımını düzenlemeye yardımcı olur ve akne iyileşmeye başladıktan sonra sivilce izlerilerini azaltabilir. Diğer cilt kremlerine veya merhemlerine az miktarda lavanta esansiyel yağı eklenmesi rahatlama ve iyileşme potansiyelini büyük ölçüde artırabilir.

lavanta-yaginin-faydalari

Lavanta Yağının Saça Faydaları

Lavanta yağı saç bakımı için kullanışlıdır, çünkü bitler ve sirkeler üzerinde çok etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, terapötik dereceli lavanta esansiyel yağının, özellikle vücudun kendi saç köklerini reddettiği otoimmün bir hastalık olan alopesi hastaları için saç dökülmesinin tedavisinde çok faydalı olduğu görülmüştür. Bir İskoç araştırması, çalışmadaki alopesi hastalarının% 40’ından fazlasının düzenli olarak lavanta esansiyel yağını kafa derisine sürdüklerinde saç uzamasında bir artış rapor ettiğini bildirmiştir. Bu nedenle, lavanta yağı bazen erkek tipi kellik için önleyici bir yöntem olarak önerilmektedir.

Ağrı İçin Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağı, ağrı ve gergin kaslar, kas ağrıları, romatizma, burkulmalar, sırt ağrısı gibi çeşitli ağrı türleri için mükemmel bir çare olarak bilinir. Lavanta yağı ile yapılan düzenli bir masaj, eklemlerdeki ağrıdan kurtulma sağlayabilir. New York Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Anesteziyoloji Anabilim Dalı, Dr. Jung Kim tarafından ameliyat sonrası ağrı kesici konusunda bir çalışma yapıldı. Lavanta esansiyel yağ buharının oksijene kombine edilmesinin ağrı kontrolünde memnuniyet oranını arttırdığını, büyük ameliyattan sonra sadece oksijenle canlanan hastaların olduğunu gösterdi.

Lavanta Yağı İyi Bir Böcek Savardır

Lavanta yağı kokusu, sivrisinekler ve güveler gibi birçok böcek türü için güçlüdür. Tahriş edici bu ısırıkları önlemek için dışardayken cildinize lavanta yağı sürün. Ayrıca, bu böceklerden biri tarafından ısırılmış olursanız, lavanta esansiyel yağı, tahrişi ve böcek ısırıklarıyla ilişkili ağrıyı azaltacak antienflamatuar özelliklere sahiptir

Lavanta Yağı İdrar Akışını Uyarır

Lavanta yağı, idrar üretimindeki uyarıcı etkisinden dolayı idrar bozuklukları için iyidir. Ayrıca, hormonal dengeyi yeniden sağlamaya ve sistit veya idrar kesesi iltihabını azaltmada yardımcı olur. Ayrıca, bu ve diğer bozukluklarla ilişkili krampları azaltır

Kan Dolaşımını Artırır

Lavanta yağı, vücuttaki kan dolaşımını iyileştirmek için de iyidir. Japonya’daki Chiba Üniversitesi, Kardiyovasküler Bilim ve Tıp Bölümünden araştırmacılar, lavanta yağı kullanan aromaterapinin koroner dolaşım üzerinde yararlı etkileri olduğunu öne sürüyor. Aynı zamanda kan basıncını düşürür ve sıklıkla hipertansiyon tedavisi için kullanılır. Bu, yalnızca organların oksijenlenme seviyelerini arttırmakla kalmaz, kas gücünü ve sağlığını da arttırır, aynı zamanda beyin aktivitesinde gözle görülür bir artış olabilir, cilt parlak kalır ve kanla kızarır ve de vücut kalp krizi, ateroskleroz risklerinden korunur.

Lavanta Yağının Sindirime Faydaları

Lavanta yağı, sindirim için faydalıdır çünkü yiyeceklerin bağırsak içindeki hareketliliğini arttırır. Bu yağ ayrıca mide suları ve safra üretimini uyarmakta, böylece hazımsızlık, mide ağrısı, kolik, şişkinlik, kusma ve ishal tedavisine yardımcı olmaktadır.

lavanta-yaginin-faydalari

Lavanta Yağının Egzama Hastalığına Faydaları

Lavanta yağı, sivilce, kırışıklıklar, sedef hastalığı ve diğer enflamatuar durumlar gibi çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Genellikle yaraların, kesiklerin, yanıkların ve güneş yanıklarının iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılır, çünkü doku oluşumunu iyileştirir. Ayrıca egzamayı tedavi etmek için papatya yağına eklenir.

Antikanser Potansiyeli

Memorial Sloan Kettering Cancer Center’a göre, lavanta yağı özelliklerinin derinliğini bulmak için, kanser tedavisine yardımcı olabilecek insan çalışmalarına ihtiyaç var. Bununla birlikte, yağ, uykusuzluğun, zihinsel stresin ve kaygının tedavi edilmesine yardımcı olan ve genel sağlığa yardımcı olmak için uzun bir yol gidebilen özelliklere sahiptir.

Lavanta esansiyel yağı için uyarılar

Aşağıda, bazı kişilerin yaşadığı olası istenmeyen etkiler şunlardır:

     * Mide bulantısı
     * Kusma
     * Baş ağrısı

İLGİLİ YAZI: SUSAM YAĞININ FAYDALARI: MUCİZEVİ 12 FAYDA

Riskler:

Bu güçlü yağ için bazı riskler vardır. Bunlar:

     Hamile ve emziren kadınlar: Diğer birçok uçucu yağda olduğu gibi, hamile ve emziren kadınlar, lavanta yağı kullanmadan önce sağlık uzmanlarına danışmalıdır.
     Alerji: Alışılmadık derecede hassas cilde sahip kişilerde cilt tahrişi gibi alerjik reaksiyonlara da neden olabilir.
     Yağ Karışımı: El işi lavanta yağı, sedir ağacı, çam, adaçayı, sardunya ve hindistan cevizi gibi diğer birçok esansiyel yağ ile iyi karışır.

Sosyal Medyada Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 + six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.